Intervju: Kevin Sandell

Vi gör en liten frågerunda och intervjuar nejdens löpare som kommer att ställa upp i loppet. Först ut Kevin Sandell 20 år från Lappfors och studerar till klasslärare i Vasa.

Berätta lite om dig själv?

Är en 20 årig löpare från Lappfors (Pedersöre) som tävlar för idrottsföreningen IK Falken. Började löpträna ganska tidigt eftersom jag var väldigt intresserad och ville göra samma sak som min pappa, och uthållighetsidrott var något som passade för mig. Minns inte exakt när jag började träna seriöst men har skrivit träningsdagbok sedan 9-10 års åldern. Har spelat fotboll en kort tid som 7-8åring och skidåkning har jag gjort som omväxling så länge jag minns.

Du har haft det lite motsträvigt ibland med skador. Är du helt i skick nu?

Har haft en del skador under åren bl.a. 2 frakturer, ryggproblem och lite annat onödigt också, men nu är jag helt frisk. Förra vinterns grundträning blev lidande pga. att jag tjänstgjorde i armen och var sjuk ofta, vilket märktes på att grunden inte var bra i sommar. Men sprang ändå rekord på alla sträckor under 10km så helt misslyckad sässong var det ändå inte. Har inte haft några skador på 1,5 år nu.

Vilka är dina mål säsongen 2019?

Målen för nästa säsong är en individuell FM medalj och att springa under 32 minuter på 10000m samt att göra en bra tid på maraton.


Du har fått några år på nacken nu har du några råd åt unga killar/tjejer som vill satsa på löpningen?

Mina tips för unga löpare är att tänka mindre och köra på flowet, tror många analyserar för mycket och gör en så enkel sak som löpning till något invecklat. Njut av löpningen, ju mera du springer ju mera börjar du gilla det.

Bilägare brukar vara riktigt märkestrogna, hur är det med löpare?

Har inget speciellt märke jag springer med. Men av löpskor är det Adidas som jag kör på mest, men har nog funderat på att testa Nikes maratonsko för att jämnföra och se vad som är bäst.

Berätta lite om ditt bästa lopp hittills?

Mitt bästa lopp hittils är nog min maraton debut för 2 år sen i Amsterdam, då jag sprang 2.38.30 som 18 åring. Det var en fin upplevelse som man aldrig glömmer.

Vad gör du när du inte är ute och springer och tränar?

Då hittar man mig i skogen på jakt eller ute och fiska. Men nu bor jag även i Vasa då jag studerar till klasslärare så dit går en hel del tid till studierna.


Alla har vi haft och har våra idoler, har du några förebilder i idrottsvärlden?

Mina förebilder inom idrotten har varit Haile Gebrselassie, Lasse Viren och Petter Northug, men även pappa har varit en stor förebild.

Finland har inte haft någon storsucce i dom senaste mästerskapen. Hur tror du framitden ser ut för finsk friidrott?

Jag tycker det inte ser allt för bra ut för framtiden inom finsk friidrott. Det finns en del lovande bra friidrottare som jag hoppas kommer lyckas, men massan saknas så det blir stor press på att de ska lyckas. Men man vet aldrig, man kan alltid hoppas på att det kommer många nya toppidrottare.

Vad förväntar du dig om Karleby nyårslopp?

En intressant och stämmningsfull tävling hoppas jag på, där det kommer löpare i alla kalibrar. Och ett bra lopp för att testa formen mitt under grundträningssässongen. Hoppas på vit snö som lyser upp omgivningen, och en grusad/sandad bana så man kan löpa med vanliga löpskor.

Vad tror du vanliga skor eller dubbat den 31.12.2018 18:30?

Vanliga löpskor.

Leave a Reply